خانه / نشریه / چهار سوي علم / توضیحاتی درباره وضعیت رویت پذیری هلال ماه مبارک رمضان در دزفول

توضیحاتی درباره وضعیت رویت پذیری هلال ماه مبارک رمضان در دزفول

لحظه مقارنه هلال رمضان ۱۴۳۳ ه.ق ساعت  ۰۸:۵۵ مورخ پنجشنبه ۲۹  تیر ۱۳۹۱، مطابق با ۲۹ شعبان ۱۴۳۳ه.ق و ۱۹ جولای  ۲۰۱۲ م می­باشد این بدان معناست که از ساعت مذکور، از لحاظ نجومی ماه شعبان به پایان رسیده و ماه رمضان متولد شده است. ولی میدانیم که ملاک، برای آغاز هر ماه قمری رؤیت­پذیری هلال بوده، نه لحظه تولد نجومی آن، به همین دلیل در جدول زیر برخی از پارامترهای مختص هلال ماه را که در رؤیت­پذیری آن نقش دارند برای اولین غروب خورشید و روز  بعد از تولد ماه نو بررسی می­کنیم. (محاسبات بر اساس مختصات جغرافیایی شهرستان دزفول می­باشند)

 

وضعیت هلال ماه در غروب روز پنجشنبه

 

تاریخ رصد

پنجشنبه  ۲۹  تیر ۱۳۹۱         ۲۹  شعبان ۱۴۳۳

جمعه  ۳۰  تیر ۱۳۹۱         ۳۰  شعبان ۱۴۳۳

غروب خورشید

۲۰:۲۳

۲۰:۲۲

غروب ماه

۲۰:۲۱

۲۰:۵۹

سن ماه (درلحظه غروب خورشید)

۱۱ ساعت و ۲۸ دقیقه

۳۵ ساعت و ۲۷ دقیقه

جدایی زاویه ای

۷ درجه و ۶ دقیقه قوسی

۱۷ درجه و ۵۱ دقیقه قوسی

مکث ماه

(۲-) دقیقه

۳۷ دقیقه

ضخامت هلال

۱۲/۰ دقیقه قوسی

۷۵/۰ دقیقه قوسی

فازماه

۳۹/۰ درصد

۵۳/۲ درصد

ارتفاع ماه(درلحظه غروب خورشید)

 (۵/۰-)  درجه

۶  درجه و ۴۱ دقیقه قوسی

اختلاف سمت ماه و خورشید(درلحظه غروب خورشید)

(۷-) درجه و ۶ دقیقه قوسی

(۱۶-) درجه و ۱۷ دقیقه قوسی

فاصله ماه تا زمین

۳۹۰۶۵۲ کیلومتر

۳۸۷۱۵۱ کیلومتر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

یکی از مشخصه­ های رصدی بسیار مهم هلال ماه در لحظه غروب خورشید پارامتر ارتفاع است. همانگونه که در جدول فوق مشخص شده هلال ماه رمضان در عصر پنجشنبه قبل از غروب خورشید، به زیر افق رفته و اصطلاحا در لحظه غروب خورشید دارای ارتفاع منفی بوده و در بالای افق هلالی برای رصد کردن وجود نخواهد داشت و هر گونه گزارش رؤیت هلال در لحظه غروب خورشید و بعد از آن فاقد اعتبار خواهد بود. البته سایر پارامترهای هلال ماه بسیار کمتر از پارامترهای هلالهای معیار و رکودی در این زمینه نیز می باشند.

بنابراین رؤیت هلال رمضان در غروب پنجشنبه منتفی بوده و جمعه ۳۰ شعبان می­باشد.

alt

وضعیت هلال ماه در غروب روز جمعه:

هلال ماه رمضان در غروب روز جمعه در کشور عزیزمان ایران از پارامترهای رصدی خوبی برخوردار می­باشد و با استفاده از ابزار رصدی قابل رؤیت بوده و در صورت وجود آسمانی صاف و افقی پاک از غبار احتمال رؤیت با چشم غیر مسلح نیز وجود دارد.

اما در استان خوزستان و شهرستان دزفول به دلیل ارتفاع کم هلال از افق (حدود شش ونیم درجه) و با توجه به شرایط بد جوی، وجود گرد و غبار فصلی تا ارتفاع زیاد (حدود ده درجه از افق)، هوای شرجی که حاکی از وجود بخارآب فراوان در جو است، امکان رؤیت این هلال با چشم غیر مسلح را منتفی کرده است و رؤیت هلال ماه رمضان با استفاده از تلسکوپ و چشم مسلح نیز بسیار سخت بوده وحتی احتمال عدم رؤیت آن با چشم مسلح هم به دلیل وجود شرایط بد جوی وجود دارد.

 

با توجه به رؤیت هلال در دیگر نقاط کشور (و یا در مناطق استان ما)، در غروب روز جمعه و با عنایت به اینکه ماه های قمری ۳۱روزه نخواهند شد، روز شنبه ۳۱ تیرماه، اول رمضان خواهد بود.

پیشاپیش فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، ماه خیر و برکت و ماه مهمانی خدا را  خدمت تمامی مؤمنین تبریک عرض می­کنیم.

قابل ذکر است که ستاد استهلال شهرستان دزفول اولین ستاد استهلال در استان خوزستان بوده که فعالیت خود را زیر نظر کمیته علمی ستاد استهلال مقام معظم رهبری از سال ۱۳۸۱ آغاز نموده ودر حال حاضر دارای ۷ گروه رصدی دوره دیده ( بیش از ۳۵ نفر عضو) بوده که پشتیبان علمی ستاد، جهت تأمین نیروهای رصدگر، انجمن نجوم دزفول می­باشد. مجهزترین ستاد در استان خوزستان بوده و دارای یک تلسکوپ ۱۴ اینچ الکترونیکی رصدخانه­ای (بزرگترین تلسکوپ فعال در استان خوزستان چه در مراکز دانشگاهی و غیر دانشگاهی) می­باشد.

این ستاد از سه کمیته علمی ، فقهی و اجرایی تشکیل شده و ریاست آن بر عهده حجت الاسلام سید محمد علی قاضی دزفولی امام جمعه دزفول می­باشد .

با تشکر : رضا طیب طاهر

 دبیر کمیته علمی ستاد استهلال شهرستان دزفول

مدیر انجمن نجوم دزفول (موسسه دانش­ پژوهان آسمان دز)

 

 شماره تماس:   ۰۹۳۷۹۱۷۵۴۰۰    email : dezsky@gmail.com

 

منبع: روناش

همچنین ببینید

گلی که موجب حیرت‌دانشمندان شد+عکس

دنیای گیاهان بسیار بزرگتر از آن چیزی است که ما می دانیم. هر روز گیاهانی …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

معادله را حل کنید *